feedburner


Delivered by FeedBurner

feedburner count
Your Ad Here

RESEPI BADAK BERENDAM

Labels:

Bahan-bahan ( 20 biji )

  • Bahan doh:
  • 180g tepung pulut
  • 20g tepung gandum
  • 160ml air
  • 1/2 sk garam
  • Bahan Inti:
  • 100g gula merah
  • 100ml air
  • 120g kelapa parut (putih)
  • 1 helai daun pandan
  • 1/2 sk garam
  • Bahan kuah:
  • 500ml santan (1 biji kelapa)
  • 2sb tepung beras
  • garam secukupnya
  • Bahan acuan: daun pisang

Cara-cara

  1. Inti: Masak gula merah dan air hingga larut, masuk garam, kelapa parut dan dan daun pandan. Kacau hingga agak kering. Biar kan sejuk
  2. Doh: Gaul tepung pulut, garam dan air secukunya hingga doh jadi lembut. Masukkan inti dan bentukkan bebola sebesar guli.
  3. Bentukkan daun pisang seperti acuan tepung pelita. Atur 4 biji bebola ke dalam acuan.
  4. Campurkan bahan kuah. Kemudian tuang ke dalam acuan daun pisang sehingga paras bebola.
  5. Kukus selama antara 10-15 minit. Jangan kukus kuih terlalu lama kerana santan akan pecah minyak.






0 comments:

Post a Comment

Your Ad Here
Blog Widget by LinkWithin