RESEPI BADAK BERENDAM
Posted by
aapi83
Labels:
Aku Di Bumi Allah
Bahan-bahan ( 20 biji )
- Bahan doh:
- 180g tepung pulut
- 20g tepung gandum
- 160ml air
- 1/2 sk garam
- Bahan Inti:
- 100g gula merah
- 100ml air
- 120g kelapa parut (putih)
- 1 helai daun pandan
- 1/2 sk garam
- Bahan kuah:
- 500ml santan (1 biji kelapa)
- 2sb tepung beras
- garam secukupnya
- Bahan acuan: daun pisang
Cara-cara
- Inti: Masak gula merah dan air hingga larut, masuk garam, kelapa parut dan dan daun pandan. Kacau hingga agak kering. Biar kan sejuk
- Doh: Gaul tepung pulut, garam dan air secukunya hingga doh jadi lembut. Masukkan inti dan bentukkan bebola sebesar guli.
- Bentukkan daun pisang seperti acuan tepung pelita. Atur 4 biji bebola ke dalam acuan.
- Campurkan bahan kuah. Kemudian tuang ke dalam acuan daun pisang sehingga paras bebola.
- Kukus selama antara 10-15 minit. Jangan kukus kuih terlalu lama kerana santan akan pecah minyak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Post a Comment